Főoldal

Kiemelt híreink:

Megjelent a Hazai Űrkörkép 2023/2024 kiadvány

Publikálva: 2024. február 20.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) gondozásában megjelent a Hazai Űrkörkép 2023/2024 kiadvány, valamint annak angol változata, a Hungarian Space Kaleidoscope 2023/2024.

Tovább a teljes cikkre

Elhunyt Pavlics Ferenc

Publikálva: 2024. február 19.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 96 éves korában elhunyt Pavlics Ferenc, a Hold felszínét kutató holdjármű kifejlesztője.

Tovább a teljes cikkre

Copernicus böngésző

Publikálva: 2023. október 30.

A Lechner Tudásközpont által kifejlesztett alkalmazásban Sentinel űrfelvétel mozaik, valamint az űrfelvételekből levezetett tematikus rétegek is láthatók.

Tovább a teljes cikkre

Június végéig meghosszabbításra került az űripari projektek szakértői támogatására irányuló FIT FOR EXPORT felhívásunk

Publikálva: 2023. június 14.

A pályázati adatlap 2023. június 30-ig nyújtható be, a pályázat minden egyéb feltétele változatlan maradt.

Tovább a teljes cikkre

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós születésnapja

Publikálva: 2023. augusztus 2.

A mai napon ünnepli 74. születésnapját Farkas Bertalan, aki az első magyarként juthatott fel a világűrbe 1980-ban.

Tovább a teljes cikkre

ESA BIC Hungary - Elindult a toborzás

Publikálva: 2023. július 31.

Az elmúlt hetekben elstartolt az ESA BIC toborzása, ahova olyan vállalatokat várnak, amelyek számára érdekes lehet az űripari téma és ezekben már esetleg otthonosan mozognak, vagy akár újonnan érkező érdeklődők.

Tovább a teljes cikkre

ESA Discovery

Publikálva: 2023. július 12.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az űrkutatás és űripari szektor iránt érdeklődők szíves figyelmébe ajánlja az ESA „Discovery” programját.

Tovább a teljes cikkre

Cassini Entrepreneurship Days rendezvény

Publikálva: 2023. június 12.

2023. június 27-én és 28-án kerül megrendezésre a „Cassini Entrepreneurship Days” esemény. A prágai találkozó célja azon legígéretesebb európai startupok úttörő fejlesztéseinek bemutatása, amelyek az űripar és űrkutatás előtt álló kihívások kezelését helyezik fókuszba. A program elsődleges támogatója az Európai Unió Űrprogramügynöksége (EUSPA).

Tovább a teljes cikkre

ESA-pályázatok támogatásának elbírálási ideje

Publikálva: 2023. június 9.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ismételten tájékoztatja a partner cégeket annak tekintetében, hogy az ESA pályázatok beadását illetően az illetékes szervezet köteles a támogatási kérelem igénylése során a leadási határidőt megelőzően legkésőbb két héttel benyújtani a pályázati dokumentációt az Űrpolitikáért és Űrtevékenységért Felelős Főosztály számára, máskülönben az igényelt határidőre a támogatási levél kiállítását nem tudja a magyar ESA delegáció garantálni.

Tovább a teljes cikkre

Magyar siker az ESA Moon Camp Challange versenyén

Publikálva: 2023. június 5.

Az Európai Űrügynökség és az Airbus Foundation által meghirdetett Moon Camp Challenge versenyen a pécsi Cserepka Iskola csapata, egyedüli magyar résztvevőként, hazánkat képviselve, 'Explorers' kategóriában első helyezést ért el.

Tovább a teljes cikkre

Június közepéig meghosszabbításra került az űripari projektek szakértői támogatására irányuló FIT FOR EXPORT felhívásunk

Publikálva: 2023. május 26.

A pályázati adatlap 2023. június 18-ig nyújtható be, a projektek megvalósítására pedig 2023. július 31-ig van lehetőség. Az elszámolási határidő 2023. augusztus 31-ig tolódott ki. A pályázat minden egyéb feltétele változatlan.

Tovább a teljes cikkre

43 éves örökség újraéledése

Publikálva: 2023. május 26.

43 évvel ezelőtt ezen a napon, 1980. május 26-án indult Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén a világűrbe. Az egész emberiség javát szolgáló cselekedetei máig inspirálják a feltörekvő nemzedék ambícióit az ismeretlen felfedezésére. Több mint negyven év elteltével egy honfitársunknak lehetősége nyílik Farkas Bertalan nyomdokaiba lépni.

Tovább a teljes cikkre

Potenciális űripari KKV-k támogatása a FIT FOR EXPORT projekt keretében

Publikálva: 2023. május 5.

Fit For Export Projekt felhívás az űripari szereplők számára

Tovább a teljes cikkre

Fit For Export Projekt

Publikálva: 2023. március 20.

Fit For Export Projekt felhívás az űripari szereplők számára

Tovább a teljes cikkre

2nd ESA Security Conference

Publikálva: 2023. május 17.

Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos 2023.május 16-án Brüsszelben részt vett az Európai Űrügynökség (ESA) és az Európai Űrpolitikai Intézet (European Space Policy Institute) által közösen szervezett „2nd ESA Security Conference” nemzetközi konferencián.

Tovább a teljes cikkre

Security, Defence and Outer Space Nemzetközi Konferencia

Publikálva: 2023. április 25.

Nemzetközi konferenciát szervez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Világűrjog és –Politika Kutatóintézete 2023. május 9-10. között. A rendezvény többek között biztonsági, jogi, illetve védelmi innovációval kapcsolatos témák köré épül, az egyes panelbeszélgetésekben az adott kérdéskör hazai, valamint külföldi szakértői vesznek részt.

Tovább a teljes cikkre

Pályázható szakértői pozíció az Európai Unió Bizottságának Védelmi Ipari és Űrpolitikai Főigazgatóságán (DEFIS C1)

Publikálva: 2023. április 18.

Az Európai Unió másodlagos nemzeti szakértői pályázatot tett közzé. A DG DEFIS C1 egysége egy szakpolitikai és jogi tisztviselőkből álló csoport, amely szorosan együttműködik az EU további testületeivel a világűrt érintő kérdésekben.

Tovább a teljes cikkre

62 évvel ezelőtt járt az első ember a világűrben

Publikálva: 2023. április 12.

Hatvankét esztendővel ezelőtt, 1961. április 12-én járt az első ember, Jurij Alekszejevics Gagarin a világűrben. E történelmi utazással az emberiség legyőzte a gravitációt és megkezdődött az emberes űrrepülés korszaka.

Tovább a teljes cikkre

ESA Földmegfigyelési Ipari Nap 2023

Publikálva: 2023. március 28.

Az ESA Földmegfigyeléssel foglalkozó szakemberei a magyar delegáció meghívására szakmai látogatást tartottak Budapesten 2023. március 7-én.

Tovább a teljes cikkre

Bemutatták a HUNOR Program négy űrhajósjelöltjét

Publikálva: 2023. március 8.

2023. március 7-én mutatták be a HUNOR Program négy űrhajósjelöltjét, akik közül a felkészülési folyamatot követően kikerül az az egy személy, aki a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén Magyarország második kutatóűrhajósaként végezhet tudományos munkát.

Tovább a teljes cikkre

ESA Space Situational Awareness Ipari Nap 2023

Publikálva: 2023. február 17.

2023. február 15-én Magyarországra látogattak az Európai Űrügynökség (ESA) szakemberei, akik több, mint 40 magyar űripari piaci szereplő, szakember, kis- és középvállalkozás, valamint magyar kutatóintézetek és egyetemek számára mutatták be a Föld kozmikus védelmével kapcsolatos európai programokat.

Tovább a teljes cikkre

Űrkutatási Egyetértési Megállapodást kötött a Külgazdasági és Külügyminisztérium Azerbajdzsán Digitális Fejlesztési és Közlekedési Minisztériumával

Publikálva: 2023. február 9.

Magyarország és Azerbajdzsán békés célú együttműködésről állapodott meg az űrkutatás és az űrtevékenység területén. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jeyhun Bayramovval Azerbajdzsán külügyminiszterével írt alá Egyetértési Megállapodást január 30-án Budapesten.

Tovább a teljes cikkre

Várja jelentkezőit az Alpbachi Nyári Iskola

Publikálva: 2023. február 7.

2023. február 28-ig várja jelentkezőit az idei Alpbachi Nyári Iskola. A jelentkezők közül 60 hallgató kerül kiválasztásra a mérnök és természettudományok területéről, akik egy tíznapos képzésen vehetnek részt az ausztriai Alpbach-ban.

Tovább a teljes cikkre

Bay Zoltán Hold-radar-kísérlete: a magyar űrtevékenység kezdetének 77. évfordulója

Publikálva: 2023. február 6.

77 évvel ezelőtt, 1946. február 6-án végezték el Bay Zoltán és munkatársai világraszóló kísérletüket, amelynek során saját fejlesztésű radarberendezéssel sikerült kimutatniuk a Holdra sugárzott rádióhullámok visszaverődését az égitest felszínéről, megteremtve egy új tudományágat, a radarcsillagászatot.
Ezt az eseményt tekintjük a magyar űrtevékenység kezdetének.

Tovább a teljes cikkre

Az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet 2023-tól átveszi a Tihanyi Geofizikai Obszervatórium kutatási és közfeladatainak ellátását

Publikálva: 2023. január 19.

A Tihanyi Geofizikai Obszervatórium (TGO) kutatási és közfeladatainak ellátását 2023. január 1-jétől az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI) veszi át. A jövőben így a soproni FI végzi a geomágneses tér változásainak folyamatos megfigyelését és a geomágnesesség és a Föld körüli térség mágnesezett plazmakörnyezetének vizsgálatát.

Tovább a teljes cikkre

Űrkutatási Egyetértési Megállapodást kötött a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Olasz Űrügynökség

Publikálva: 2022. december 9.

Magyarország és Olaszország békés célú együttműködésről állapodott meg az űrkutatás és az űrtevékenység területén. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Giorgio Saccocciaval, az Olasz Űrügynökség elnökével írt alá Egyetértési Megállapodást (MoU) december 7-én Rómában.

Tovább a teljes cikkre

Hazai KKV-k kitörési pontjai az űrszektorban – összefoglaló a 2022. október 18-án a „Fit for Export Projekt” keretében az Európai Unió támogatásával megszervezett szakmai rendezvényről

Publikálva: 2022. október 24.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében– a GINOP-1.3.7-19-2020-00001 azonosítószámú, FIT FOR EXPORT című projekt részeként – október 18-án ingyenesen látogatható, kiemelt eseményként került sor a „Magyar vállalkozások a Föld körül” elnevezésű szakmai rendezvényre.

Tovább a teljes cikkre

Jelentkezési lehetőség a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram 2023-as évfolyamába

Publikálva: 2022. október 13.

Október 15-ig lehet jelentkezni a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram 2023-as évfolyamába a www.mkoprogram.hu weboldalon!

Tovább a teljes cikkre

Ma 65 éve, hogy a világ első műholdja, a Szputnyik-1 pályára állt

Publikálva: 2022. október 4.

1957. október 4-én az emberiség történetében beköszöntött az „első űrkorszak”. Ezen a napon egy továbbfejlesztett R–7 típusú interkontinentális ballisztikus rakétával a Szovjetunió Föld körüli pályára állította a Szputnyik–1 műholdat, a világ első ember alkotta mesterséges égitestét.

Tovább a teljes cikkre

V4 űrügyi konferencia Budapesten

Publikálva: 2022. szeptember 27.

2022. szeptember 26-án V4 Space Day „Stronger in Space Together” elnevezésű űrügyi üzleti konferenciát rendezett a Külgazdasági és Külügyminisztérium a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség közreműködésével a budapesti Kongresszusi Központban, a Fit For Export tárgyú, GINOP 1.3.7-19-2020-00001 azonosítószámú projekt keretében, az Európai Unió támogatásával.

Tovább a teljes cikkre

Űrkutatási Egyetértési Megállapodást kötött a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Mexikói Űrügynökség

Publikálva: 2022. szeptember 23.

Magyarország és Mexikó békés célú együttműködésről állapodott meg az űrkutatás és az űrtevékenységek területén. A magyar külügyminiszter Marcelo Ebrarddal, a mexikói külügyminiszterrel írt alá Egyetértési Megállapodást (MoU) szeptember 22-én New York-ban.

Tovább a teljes cikkre

Az UniSpace program első tanévnyitója

Publikálva: 2022. szeptember 19.

Szeptember 17-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen került sor a hallgatók körében igen népszerű UniSpace szakirányú továbbképzési program első tanévnyitójára. A rendezvényen Dr. Deli Gergely, a konzorciumvezető Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Dr. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, a szakirányfelelős egyetemek vezetői, valamint Farkas Bertalan, első magyar űrhajós köszöntötték a hallgatókat.

Tovább a teljes cikkre

Magyarokkal bővült a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia tagsága

Publikálva: 2022. augusztus 24.

Az 1960-ban alapított párizsi székhelyű Nemzetközi Asztronautikai Akadémia rendes tagjává választotta Dr. Bacsárdi Lászlót, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) alelnökét, és Solymosi Jánost, a MANT korábbi elnökét.

Tovább a teljes cikkre

Pályázható ideiglenes alkalmazotti álláshelyek az Európai Unió Űrprogramügynökségénél

Publikálva: 2022. augusztus 19.

Az Európai Unió Űrprogramügynöksége (EUSPA) ideiglenes alkalmazotti (Temporary Agent, TA) álláslehetőségeket hirdet 2022. augusztus 31-i jelentkezési határidővel. A szerződés időtartama eredendően 5 év, a meghosszabbítás lehetőségével. A munkavégzés helye az Űrprogramügynökség székhelye, Prága.

Tovább a teljes cikkre

Farkas Bertalan űrhajós születésnapja

Publikálva: 2022. augusztus 2.

73 évvel ezelőtt, 1949. augusztus 2-án született nemzetünk első űrhajósa, Farkas Bertalan, aki 1980. május 26-án a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén indult tudományos küldetésére.

Tovább a teljes cikkre

Űrkutatási Együttműködési Megállapodást kötött a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Axiom Space vállalat

Publikálva: 2022. július 21.

A megállapodás az emberes űrrepülés terén már meglévő kapcsolataink továbbfejlesztése, valamint az űrkutatás és technológiafejlesztés lehetőségeinek előmozdítása érdekében született 2022. július 20-án, Washingtonban.

Tovább a teljes cikkre

A magyar technológia vívmányai is felkerülnek a Comet Interceptor-ra

Publikálva: 2022. június 27.

Az Európai Űrügynökség (ESA) tagállamai döntöttek, megkezdődhet a következő generációs európai üstökös-megfigyelő űrszonda megépítése.

Tovább a teljes cikkre

Pályázati lehetőség az Európai Unió Védelmi és Űripari Főigazgatóságára

Publikálva: 2022. június 22.

Az Európai Bizottság az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal támogatásával pályázatot hirdet tanácsosi (AD7), valamint szakértői (AD9) szintű állások betöltésére az űripar szakterületén. A pályázat feltétele egy nyílt versenyvizsgán történő sikeres részvétel.

Tovább a teljes cikkre

Magyar részvétel lengyelországi rendezvénynek a közép-európai űrügyi együttműködést áttekintő szekciójában

Publikálva: 2022. június 9.

A lengyelországi Boroszló (Wrocław) városában június 3-án megrendezett Forum G2 rendezvény fél napos szekcióját – „EEC in Space” – a közép- és kelet-európai országok űrtevékenysége bemutatásának, a régión belüli együttműködési lehetőségek megvitatásának szentelték.

Tovább a teljes cikkre

Két tucat tudományos projektjavaslat érkezett be a HUNOR programhoz kapcsolódó pályázati kiírásra

Publikálva: 2022. június 2.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont által emberes űrrepülés keretében alkalmazandó tudományos kísérletek, technológiai fejlesztések és ismeretterjesztési tevékenységek kidolgozására közzétett nyílt pályázati felhívására a HUNOR program keretében megvalósításra szánt pályázatokra vonatkozó 2022. május 15-i határidőig összesen 24 projektjavaslat érkezett.

Tovább a teljes cikkre

Miről nevezetes május 26-a?

Publikálva: 2022. május 26.

Ezen a napon indult Farkas Bertalan első magyar űrhajós a világűrbe 1980-ban a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén, mely máig sokakat inspirál az ismeretlen felfedezésére, az emberi teljestőképesség határainak feszegetésére. Több mint negyven év elteltével Magyarország ismét arra készül, hogy egy honfitársát a világűrbe, a Nemzetközi Űrállomásra juttassa.

Tovább a teljes cikkre

NASA szakértők és az Apollo 17 küldetésen gyűjtött holdkőzet a Minisztériumban

Publikálva: 2022. május 25.

Dr. Ferencz Orsolya miniszteri biztos 2022. május 25-én a Külgazdasági és Külügyminisztériumban fogadta a NASA képviselőit, akik a találkozó során bemutatták Kjell Lindgren amerikai űrhajósnak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről a magyar nép számára küldött üdvözlő videóját.

Tovább a teljes cikkre

Space4Women szakértői találkozó ENSZ szervezésben

Publikálva: 2022. május 24.

Az ENSZ Világűrirodája (UNOOSA) 2022. augusztus 16-19. között szakértői találkozót szervez dél-koreai helyszínnel a nők és lányok részvételéről az űrszektorban

Tovább a teljes cikkre

Újabb NASA díjat nyert a Puli Space Technologies

Publikálva: 2022. május 24.

Két év fejlesztés és prototípuskészítés után a Puli Space Technologies idén májusban elnyerte a „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét – a folytatás” verseny második helyezését. A magyar fejlesztésű mérőeszköz képes azonosítani a holdkőzet felső rétegében lévő hidrogént és hidrogéntartalmú illékony anyagokat, így a vízjeget is.

Tovább a teljes cikkre

Miniszteri elismerések átadása az űrkutatás terén végzett tevékenységért

Publikálva: 2022. május 18.

Bay Zoltán-díjat kapott dr. Grósz Andor professzor emeritus, valamint dr. Deme Sándor kandidátus, Magyar Űrkutatásért Érdemrend kitüntetésben részesült dr. Erényi István mérnök. Az elismeréseket dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos adta át a kitüntetetteknek 2022. május 18-án.

Tovább a teljes cikkre

V4 űrügyi szakpolitikai vezetők találkozója Budapesten

Publikálva: 2022. május 17.

2022. május 17-én Ferencz Orsolya miniszteri biztos meghívására, a Visegrádi Együttműködés magyar elnöksége keretében Budapesten rendeztük a V4 űrügyi szakpolitikai vezetők első megbeszélését a 2021 decemberében a négy kormányfő által aláírt V4 űrügyi együttműködési megállapodás alapján.

Tovább a teljes cikkre

Találkozó a magyar űrhajós-jelöltekkel a minisztériumban

Publikálva: 2022. május 16.

A következő magyar űrhajós személyének kiválasztására kiírt pályázatra január végéig több mint 240 jelentkezés érkezett. Február folyamán közülük százan vehettek részt egy online alkalmassági felmérésen. Az eredmények alapján közel ötven pályázó kapott meghívást az ESA hamburgi tesztközpontjába.

Tovább a teljes cikkre

Részvétel Közép-Ázsiai űrkonferencián és a Türk Tanács tagállamainak valamint megfigyelőinek űrkutatási munkacsoport ülésén

Publikálva: 2022. május 13.

2022. május 10-11. között rendezték meg az első Közép-Ázsiai űrkonferenciát Taskentben, melynek margóján sor került a Türk Államok Szervezete tagállamainak és megfigyelőinek második űrkutatással kapcsolatos munkacsoport ülésére. A két napos konferencián és a szakértői ülésen magyar delegáció is részt vett.

Tovább a teljes cikkre

ILA Berlin légi- és űripari kiállítás

Publikálva: 2022. május 6.

2022. június 22-26. között rendezik meg Berlinben az EU Bizottság támogatásával az ILA Berlin kiállítást, amely légiipari, űripari és védelmi ipari szekcióval is rendelkezik.

Tovább a teljes cikkre

Space Terminal űripari inkubációs pályázata hazai start-up cégek számára

Publikálva: 2022. május 5.

Az Európai Űrügynökség (ESA) magyarországi üzleti inkubátorháza (Business Incubation Centre) folytatja az űripar iránt érdeklődő hazai start-up cégek támogatását: a jelenleg meghirdetett űripari innovációs pályázati forduló határideje 2022. június 20.

Tovább a teljes cikkre

ESA pályázati lehetőségek az Európai Űrközpont fejlesztésére

Publikálva: 2022. május 3.

Az Európai Űrügynökség felhívást tett közzé európai vállalatok számára a Francia Guyana területén működő Európai Űrközpont (CSG) infrastrukturális működtetésével kapcsolatos ipari szolgáltatásokra. Az ESA emellett május és június hónapban több workshopot is szervez a meghirdetett pályázati lehetőségek, valamint a kapcsolódó pályázati rendszer alaposabb megismertetésére.

Tovább a teljes cikkre

Világűr és klímaváltozás - szakmai rendezvény ENSZ szervezésben

Publikálva: 2022. május 2.

Az ENSZ Világűriroda (UNOOSA) és az osztrák kormány 2022. szeptember 13-15. között online szakmai rendezvényt szervez az űrtevékenység és a klímaváltozás/fenntarthatóság témakörében: Space for climate action - experiences and best practices in mitigating and adapting to climate change and supporting sustainability on Earth.

Tovább a teljes cikkre

Útjára indult Magyarországon a SpaceBuzz program

Publikálva: 2022. április 28.

Hazánkba is elérkezett a SpaceBuzz program, amelynek keretében 21 magyar iskola 1500 tanulója VR-szimulációval ellátott rakétába ülve vehet részt virtuális űrutazáson különböző magyarországi helyszíneken 2022. április 29. és május 5. között.

Tovább a teljes cikkre

ESA Industry Space Days 2022 – regisztráció

Publikálva: 2022. április 27.

Az Európai Űrügynökség közzétette a felhívását a hollandiai Noordwijk-ban lévő ESA létesítményben (ESTEC) 2022. szeptember 28-29. között tartandó űripari napok rendezvényre.

Tovább a teljes cikkre

Uniós támogatási források start-up cégek, kis- és középvállalkozások számára

Publikálva: 2022. április 19.

2022. április 27-én uniós támogatási forrásokról ad online tájékoztatást a European Innovation Council (EIC), közösen a EU Űrprogramügynökségével (EUSPA).

Tovább a teljes cikkre

Ferencz Orsolya köszöntője a H-SPACE 2022 űrkonferencián

Publikálva: 2022. április 13.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos mondott köszöntő beszédet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) rendezett H-SPACE nemzetközi űrkonferencia 2022. április 7-i megnyitóján.

Tovább a teljes cikkre

Luxemburgi konferencia az űrerőforrásokról

Publikálva: 2022. április 12.

A Luxemburgi Űrügynökség 2022. május 3-5 között három napos, hibrid formátumú konferenciát rendez az űrerőforrások témakörében.

Tovább a teljes cikkre

Ma ünnepeljük az Űrhajózás Világnapját

Publikálva: 2022. április 12.

A több mint hatvan évvel ezelőtt ezen a napon végrehajtott első emberes űrrepülés nyitotta meg az utat a világűr emberiség javát szolgáló felfedezése számára.

Tovább a teljes cikkre

Nemzetközi űripari vásár és szakmai fórum Braziliában

Publikálva: 2022. április 8.

A Brazil Űrügynökség (AEB) támogatásával 2022. május 17. és 19. között második alkalommal rendezik Sao Paolo-ban a „SpaceBR Show” nemzetközi űripari vásárt, valamint párhuzamosan egy hibrid formában is követhető űrszakmai fórumot.

Tovább a teljes cikkre

Az Európai Unió űrinnovációs webináriuma az ukrán menekültek megsegítésére

Publikálva: 2022. április 7.

Az Ukrajnában kialakult háborús helyzet tükrében webináriumot szervez az Európai Unió Űrprogramügynöksége (EUSPA) 2022. április 12-én 10:00 és 11:00 óra között „EUSpace4Ukraine” címmel. A szervező fél célja, hogy mozgósítsa az EU űrinnovációs közösségét, és megoldásokat kínáljon a háború elől menekülők humanitárius támogatásának fokozására.

Tovább a teljes cikkre

KKM stand és előadások az InnoElectro 2022 kiállításon

Publikálva: 2022. április 5.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a 2022. március 29-31. között megrendezett „InnoElectro 2022” szakkiállításon előadásokkal és kiállítói standdal hívta fel az elektronikai szakma és a megjelent más érdeklődők figyelmét az űrágazat, a magyar űrtevékenység és különösen a HUNOR űrhajós-program jelentőségére.

Tovább a teljes cikkre

A környezetvédelem és a klímaváltozás volt a témája a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett konferenciának

Publikálva: 2022. március 25.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósult kutatás eredményeit Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának egyetemi docensei, Dr. Hetesi Zsolt és Dr. Németh Zsolt mutatták be a nagyközönségnek, kiemelve a klímaváltozás kérdéskörének fontosságát.

Tovább a teljes cikkre

Közel fél száz jelentkező folytathatja a HUNOR űrhajós-kiválasztási folyamatát az Európai Űrügynökségnél

Publikálva: 2022. március 23.

A HUNOR - Magyar Űrhajós Program űrhajós toborzás keretében száz jelentkező tölthette ki február folyamán az űr- és repülőipari sztenderdeknek megfelelő on-line alkalmassági tesztet, mely az alapvető képességek és személyiségjegyek felmérését szolgálta.

Tovább a teljes cikkre

Lezárult az Irány az űr! Kárpát-medencei középiskolai űrkutatási csapatverseny

Publikálva: 2022. március 22.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) a 2021/2022-es tanévben második alkalommal szervezte meg az Irány az űr! Kárpát-medencei középiskolai űrkutatási csapatversenyt a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a március 18-án lezajlott döntő a MANT Facebook oldalán volt élőben követhető.

Tovább a teljes cikkre

Magyar szervezésű webinárium: Gyógyszerkutatás az űrben

Publikálva: 2022. március 17.

A magyar InnoStudio Zrt. és a japán Japan Manned Space Systems Corporation közös szervezésében zajlik a „Gyógyszerkutatás az űrben” c. webinar sorozat, amelynek záró rendezvényét március 24-én tartják.

Tovább a teljes cikkre

A KKM és az ITM 16 egyetemmel írt alá konzorciumi szerződést űrkutatási szakirányú továbbképzés létrehozására

Publikálva: 2022. március 16.

Magyarország Űrstratégiájával összhangban, az űrkutatásért felelős Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezésére, koordinálva a felsőoktatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériummal, illetve a Miniszterelnökséggel, közös szakirányú továbbképzést hoz létre a hazai űrkutatáshoz és űrtechnológiához kapcsolódó kompetenciával rendelkező tizenhat magyar egyetem.

Tovább a teljes cikkre

ESA közlemény az Oroszországgal folytatott együttműködésről

Publikálva: 2022. március 1.

Az Európai Űrügynökség 2022. február 28-án, a tagállamokkal folytatott konzultációt követően közleményt adott ki az ESA és az orosz fél közötti kapcsolatokról - az Ukrajnában folyó háborús helyzet, és a tagállamok által elrendelt szankciók tükrében.

Tovább a teljes cikkre

Magyar szakmai prezentáció az ENSZ Világűrbizottság ülésén

Publikálva: 2022. február 21.

Az ENSZ Világűrbizottság (COPUOS) Tudományos és Technikai albizottságának 2022. február 7 – 18. között rendezett ülésszakán Űrdozimetria – Magyar Innovációk címmel tartott szakmai előadást Zábori Balázs, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratórium űrkutatási mérnöke.

Tovább a teljes cikkre

Jelentkezési lehetőség a török Teknofest versenyre

Publikálva: 2022. február 21.

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Teknofest elnevezésű légügyi, technológiai és űrkutatási fesztivált Törökországban. Az eseményre 2022. augusztus 30 és szeptember 4. között kerül sor a Samsun Çarşamba repülőtéren.

Tovább a teljes cikkre

Sztáray Péter államtitkár az EU-s űrügyi tanácskozáson

Publikálva: 2022. február 16.

Az EU Tanács francia elnökségének meghívására 2022. február 16-án, Toulouse-ban tartottak informális ülést az EU Versenyképességi Tanácsának, valamint az Európai Űrügynökség (ESA) Tanácsának formációjában a két szervezet tagállamainak űrügyekért felelős kormányzati vezetői.

Tovább a teljes cikkre

Űrkutatási Egyetértési Megállapodást kötött a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Egyesült Arab Emírségek Mohammed Bin Rashid Űrközpontja

Publikálva: 2022. február 16.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter február 16-i dubaji látogatása során megbeszélést folyatott a Mohammed Bin Rashid Űrközpont vezetőivel. A találkozó során Dr. Ferencz Orsolya miniszteri biztos és Adnan Al Raisal a Mohammed Bin Rashid Űrközpont távérzékelésért felelős igazgatója Egyetértési Megállapodást (MoU) írt alá a két ország együttműködéséről az űrkutatás és az űrtevékenység területén.

Tovább a teljes cikkre

Légi, űr- és védelmi ipari szakmai kiállítás Tunéziában – 2022. május

Publikálva: 2022. február 16.

Az International Aerospace and Defence Exhibition Tunisia légi- és védelmi ipari kiállítást 2022. május 11. és 15. között rendezik meg Tunéziában, Dzserbában a Zarzis Nemzetközi Repülőtéren.

Tovább a teljes cikkre

Új fázisába lépett a HUNOR - Magyar Űrhajós Program

Publikálva: 2022. február 14.

2022. február 14-én a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Energiatudományi Kutatóközpontja közös sajtótájékoztatót tartott a HUNOR Magyar Űrhajós Programmal kapcsolatos fejleményekről.

Tovább a teljes cikkre

ESA felhívás Young Graduate Trainee programra való jelentkezésre

Publikálva: 2022. február 13.

Az Európai Űrügynökség közzétette idei felhívását a YGT (Young Graduate Trainee) programra való jelentkezésre, amely a frissen végzett európai fiatalok számára biztosít lehetőséget az ESA tevékenységbe való bekapcsolódásra, egy évre szóló szerződéssel.

Tovább a teljes cikkre

Magyar-orosz együttműködési szándéknyilatkozat az űrkutatás terén

Publikálva: 2022. február 12.

Orbán Viktor miniszterelnök 2022. február 1-jei moszkvai látogatása eredményeként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Dmitrij Olegovics Rogozin, az Oroszországi Föderáció Űrtevékenységért Felelős „Roszkoszmosz” Állami Vállalat vezérigazgatója kézjegyével látta el a két intézmény között a világűr békés célú kutatása terén folytatott további együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot.

Tovább a teljes cikkre

Magyar prezentáció szingapúri űrtechnológiai rendezvényen

Publikálva: 2022. február 10.

Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos virtuális formában vett részt panelbeszélgetésen a Szingapúrban február 10-én megrendezett Global Space and Technology Convention rendezvényen.

Tovább a teljes cikkre

Lezárult a jelentkezés az űrhajós programra

Publikálva: 2022. február 1.

A magyar űrhajós programra (HUNOR) szóló jelentkezés 2022. január 31-vel lezárult, több mint 230 jelentkezéssel. A pályázatok feldolgozása folyamatban van.

Tovább a teljes cikkre

Elhunyt Szegő Károly professzor, az Űrkutatási Tudományos Tanács tagja

Publikálva: 2022. január 25.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Szegő Károly tudományos tanácsadó, az MTA Doktora, a Wigner FK professzor emeritusa, az Űrkutatási Tudományos Tanács tagja, 2022. január 22-én, 78 éves korában elhunyt.

Tovább a teljes cikkre

Feltörekvő űrnemzetek űrstratégiái – a Massachusetts Institute of Technology magyar fókuszú előadásai

Publikálva: 2022. január 24.

Space Programs in Emerging Nations címmel hirdet két napos előadás-sorozatot a Massachusetts Institute of Technology (MIT) január 27 és 28 között. Az előadások a rendszerarchitektúra és az űrpolitika szemszögéből vizsgálja az űrstratégia-alkotás kihívásait, valamint áttekintik a magyar űrhajós programot, a HUNOR-t (Hungarian to Orbit).

Tovább a teljes cikkre

Az ESA „Teach with Space” online képzése tanárok számára

Publikálva: 2022. január 20.

Az Európai Űrügynökség közzétette a tanárképző programjának részleteit, amely keretében 2022 tavaszán általános iskolai és középiskolai tanárok vehetnek részt online kurzusokon. A cél az űrtechnológián alapuló oktatás európai szintű támogatása.

Tovább a teljes cikkre

Space Terminal felhívása űripari start-up cégek számára

Publikálva: 2022. január 10.

Az ESA magyarországi üzleti inkubátorháza (Business Incubation Centre) folytatja az űripar iránt érdeklődő hazai start-up cégek toborzását, a következő jelentkezési határidő 2022. február 20.

Tovább a teljes cikkre

Magyar gyógyszerkémiai vizsgálatok a Nemzetközi Űrállomáson

Publikálva: 2021. december 21.

A magyar kutatók a SpaceX kereskedelmi missziója keretében a korábbi, szintén a Nemzetközi Űrállomáson végzett COVID-19 gyógyszerkutatási kísérletük eredményeit validálják.

Tovább a teljes cikkre

Megjelent az Űrkörkép kiadvány 2021/2022

Publikálva: 2021. december 17.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) gondozásában, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megjelent a Hazai Űrkörkép 2021/2022 kiadvány, valamint annak angol változata, a Hungarian Space Caleidoscope 2021/2022.

Tovább a teljes cikkre

Együttműködés az Axiom Space amerikai vállalattal a magyar űrhajós program megvalósítása érdekében

Publikálva: 2021. december 17.

Magyarország washingtoni nagykövete, Takács Szabolcs 2021. december 16-án megállapodást írt alá az amerikai Axiom Space vállalattal, amelynek célja magyar űrhajós eljuttatása a Nemzetközi Űrállomásra, összhangban a vonatkozó kormányhatározattal.

Tovább a teljes cikkre

V4 kormányfői megállapodás az űrtevékenység terén zajló együttműködésről

Publikálva: 2021. december 15.

A Visegrádi Csoport országainak kormányfői a soros magyar elnökség kezdeményezésére egyetértési megállapodást (Memorandum of Understanding) írtak alá 2021. december 13-ai budapesti találkozójuk során az űrkutatás és békés célú űrtevékenység terén zajló együttműködés fejlesztésére.

Tovább a teljes cikkre

Zajlik a magyar űrhajós toborzása!

Publikálva: 2021. december 11.

Magyarország ismét űrhajóst küld a világűrbe, aki a Nemzetközi Űrállomáson fog majd magyar tudományos kísérleteket folytani és innovációkat tesztelni. 2022. január 31-ig jelentkezhet bárki, aki megfelel a kiírásban szereplő feltételeknek, és kellő elszántságot és elhivatottságot érez magában, hogy űrhajós legyen.

Tovább a teljes cikkre

Dr. Ferencz Orsolya miniszteri biztos ankarai látogatása

Publikálva: 2021. december 3.

2021. december 2. és 3. között látogatást tett Ankarában Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, melynek keretében – Serdar Hüseyin Yıldırım, a Török Űrügynökség (TUA) elnökének társelnökletében – részt vett a Magyar–Török Űrkutatási Vegyesbizottság első ülésén.

Tovább a teljes cikkre

EUSPA pályázati lehetőségek

Publikálva: 2021. november 30.

Összesen 32,6 millió euró támogatás érhető el az Európai Unió Űrprogramügynökség (EUSPA) pályázatai által. A program célja olyan innovatív downstream alkalmazások kifejlesztésének támogatása, amelyek az EU Űrprogramjának az adataira támaszkodnak.

Tovább a teljes cikkre

ESA Industry Space Days rendezvény

Publikálva: 2021. november 26.

2021. december 7-én és 8-án az Európai Űrügynökség megbízásából szerveződik virtuális formában „Industry Space Days” (ISD) rendezvény. A program általános célja, hogy elősegítse az együttműködést a különböző szereplők között az űrszektor egészében, emellett külön hangsúlyt fektetnek a kereskedelmi hasznosításra.

Tovább a teljes cikkre

Felhívás földmegfigyelési (Copernicus) témában V4 rendezvényen való részvételre

Publikálva: 2021. november 22.

A Visegrádi Együttműködés (V4) magyar elnökségének szervezésében 2021. december 13-án rendezik a műholdas földmegfigyelés (Copernicus) „networking” rendezvényét, virtuális formában.

Tovább a teljes cikkre

Szijjártó Péter részvétele az Európai Űrügynökség portói miniszteri tanácsülésén

Publikálva: 2021. november 22.

Megkezdődött a felkészülés a magyar űrstratégia végrehajtására, amelynek legfőbb célja egy magyar kutatóűrhajós felküldése az évtized közepén a Nemzetközi Űrállomásra - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 19-én Portóban.

Tovább a teljes cikkre

Stratégiai megállapodás űrkutatási együttműködésről a Thales Alenia Space űripari vállalattal

Publikálva: 2021. november 16.

A magyar kormány stratégiai megállapodást kötött az űrkutatási együttműködésről, ezúttal a világ egyik vezető űripari vállalatának számító, francia-olasz Thales Alenia Space-szel - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 16-án a franciaországi Cannes-ban.

Tovább a teljes cikkre

Űrkonferenciát szervez a Design Terminal

Publikálva: 2021. november 9.

Űrtechnológiától az űrkolóniákig: a Design Terminal az űripar legfontosabb kérdéseivel foglalkozik november 10-11-i, ingyenes, online konferenciáján.

Tovább a teljes cikkre

Könyvajánló: megjelent a „Magyarország és a Világűr” című kötet

Publikálva: 2021. november 8.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) koordinálásával készült, és az MCC Press kiadó által megjelentetett, gazdagon illusztrált kiadvány bemutatja Magyarország szerepét az űrtevékenységben. A kötet elkészültét a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatta.

Tovább a teljes cikkre

Világűr és a klímaváltozás témájú ENSZ rendezvény

Publikálva: 2021. november 8.

Az ENSZ (United Nations Office for Outer Space Affairs) és az osztrák kormány közös szervezésében tartják „Space 4 Climate Action” címmel a World Space Forum 2021 rendezvényt, 2021. december 7-9. között.

Tovább a teljes cikkre

Találkozó űrhajósokkal öt hazai városban

Publikálva: 2021. november 6.

Az Űrhajósok Nemzetközi Szövetsége (ASE) Magyarországon tartott Kongresszusa keretében november 3-án tucatnyi országból félszáz űrhajós vett részt Budapesten, valamint négy vidéki városban szervezett rendezvényeken („Community Day”).

Tovább a teljes cikkre

Magyar cég szervez webinar sorozatot „Gyógyszerkutatás az űrben” témában

Publikálva: 2021. november 5.

A magyar InnoStudio Zrt. és a japán Japan Manned Space Systems Corporation közös szervezésében kerül a közeljövőben megvalósításra a „Gyógyszerkutatás az űrben” c. webinar sorozat.

Tovább a teljes cikkre

ESA gyakornoki program, illetve Junior Professionals program meghirdetése

Publikálva: 2021. november 5.

Az Európai Űrügynökség (ESA) meghirdetett programjairól az alábbi felületeken tájékozódhatnak az érdeklődők.

Tovább a teljes cikkre

Sztáray Péter államtitkár megbeszélése a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség főigazgatójával

Publikálva: 2021. november 4.

A biztonságpolitikáért felelős államtitkár 2021. november 4-én találkozott a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (IAF) főigazgatójával. Christian Feichtinger a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association of Space Explorers - ASE) 2021. november 1. és 5. között Budapesten rendezett éves Kongresszusára érkezett Magyarországra.

Tovább a teljes cikkre

ESA navigációs programjáról workshop Budapesten

Publikálva: 2021. november 4.

November 9-én az Európai Űrügynökség navigációs programjának két szakértője tart személyes workshopot Budapesten a magyar érdeklődők számára.

Tovább a teljes cikkre

Sztáray Péter államtitkár kitüntetést adott át az Európai Űrügynökség korábbi főigazgatójának

Publikálva: 2021. november 2.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára november másodikán a Magyar Érdemrend Középkeresztjét adta át Johann Dietrich Wörnernek.

Tovább a teljes cikkre

Űrhajósok emléke előtt tisztelegtek a Városligetben

Publikálva: 2021. november 1.

Elhunyt űrhajósok tiszteletére avattak emlékfát és emléktáblát ünnepélyes keretek között november elsején a Városligetben. A ceremónia a Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezésére Budapesten zajló 33. Nemzetközi Űrhajós Szövetség Kongresszusának kiemelt programelemeként valósult meg.

Tovább a teljes cikkre

A Nemzetközi Űrhajós Szövetség budapesti Kongresszusának megnyitója

Publikálva: 2021. november 1.

A kormány kulcsfontosságú terepként tekint az űrkutatási programokra a gazdasági és technológiai növekedés szempontjából - jelentette ki Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association of Space Explorers – ASE) 33. budapesti kongresszusának november elsején tartott megnyitóján.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Navigáció