Hatvankét esztendővel ezelőtt, 1961. április 12-én járt az első ember, Jurij Alekszejevics Gagarin a világűrben. E történelmi utazással az emberiség legyőzte a gravitációt és megkezdődött az emberes űrrepülés korszaka.

Az ENSZ Közgyűlése 2011-ben nyilvánította április 12-ét az Űrhajózás Nemzetközi Napjává. Ezen a napon megemlékezünk az űrkorszak kezdetéről és elismerjük az űrtudományok és űrtechnológiák  nélkülözhetetlen hozzájárulását a fenntartható fejlődéshez és az emberiség biztonságának és jólétének növekedéséhez.

Az emberiség olthatatlan kíváncsisága és felfedező vágya azóta is tüzeli a tudományos és műszaki fejlődést. A mai napnak különleges aktualitás ad, hogy Farkas Bertalan első magyar űrhajós 1980-ban végrehajtott küldetését követően Magyarország 2021 óta ismét kutatóűrhajós programot folytat (Hungarian to Orbit - HUNOR).

A Külgazdasági és Külügyminisztérium köszönti a világ űrhajósait, űrkutatóit, az űrszektorban aktív minden szakembert és a fiatal generációk azon tagjait, akik nyomdokaikba kívánnak lépni.