A magyar kormány döntése alapján 2021. július 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely a magyar kutatóűrhajós misszióját előkészítő szerződés és a misszió megvalósíthatóságához kapcsolódó hazai iparfejlesztő intézkedések és forrásigények elfogadását foglalja magába. (link mellett csatoljuk a kormányhatározat szövegét is.)

 

A döntést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be (Facebook link), az ezzel kapcsolatos hír a KKM honlapján is olvasható (link).

 

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos 2021. október 28-án jelentette be az űrhajós kiválasztási eljárás megindítását és egyben a program hivatalos elnevezését is, mely ezentúl a HUNOR  (Hungarian to Orbit) nevet viseli. A bejelentést alapos szakmai előkészítés előzte meg a kiválasztás kritériumrendszerének objektivitása érdekében, együttműködésben az Európai Űrügynökséggel (ESA). (A bejelentésről a hír az alábbi link-en olvasható.)

 

Az űrhajós ambíciókkal rendelkező érdeklődők 2022. január 31-ig adhatták le jelentkezésüket a hunor.gov.hu oldalon meghirdetett on-line űrlap kitöltésével és elektronikus benyújtásával. A kiírásra több mint 240 pályázat érkezett, a jelentkezések adminisztratív szűrését (a kiírási feltételeknek történő megfelelés és a motivációs levelek vizsgálatát) követően 100 jelentkező (köztük 14 nő és 86 férfi) vehetett részt egy átfogó on-line alkalmassági teszt kitöltésében, amelynek kiértékelése jelenleg is zajlik. (A jelentkezési folyamat lezárultáról az alábbi hírt tettük közzé: link).


Az űrhajós kiválasztással párhuzamosan a KKM és az ELKH EK közös felhívást tett közzé
emberes űrrepülés keretében alkalmazandó tudományos kísérletek, technológiai fejlesztések és ismeretterjesztési tevékenységek kidolgozására. (A felhívásról szóló részletek az alábbi linken olvashatóak.)

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Energiatudományi Kutatóközpontja 2022. február 14-én közös sajtótájékoztatót tartott a HUNOR Magyar Űrhajós Programmal kapcsolatos fejleményekről. (A sajtótájékoztatóról szóló hír az alábbi linken megtekinthető).


Az űrhajós-kiválasztási folyamat keretében az elvégzett online tesztet követően közel félszáz jelölt jutott tovább az Európai Űrügynökség (ESA) németországi helyszínnel zajló  tesztelési fázisába. (További információ az alábbi linken.)


A még versenyben lévő űrhajós-jelöltek találkozója 2022. május 13-án zajlott a KKM-ben, ahol a jelölteket Sztáray Péter államtitkár és Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos látta vendégül, valamint alkalmuk nyílt találkozni az első magyar űrhajós Farkas Bertalannal is. (A rendezvényről hír az alábbi oldalon.) 


A KKM, valamint az ELKH EK által emberes űrrepülés keretében alkalmazandó tudományos kísérletek, technológiai fejlesztések és ismeretterjesztési tevékenységek kidolgozására közzétett nyílt pályázati felhívására a HUNOR program keretében megvalósításra szánt pályázatokra vonatkozó 2022. május 15-i határidőig összesen 24 projektjavaslat érkezett. (A vonatkozó hír az alábbi oldalon.)