A Kormány 2021-ben fogadta el Magyarország első Űrstratégiáját. E stratégiai dokumentum megállapításaival és célkitűzéseivel összhangban kulcsfontosságúvá vált egy olyan interdiszciplináris tudásplatform létrehozása, amely a magyarországi egyetemeknél azonosított űrképességeket összehangoltan és koordináltan kapcsolja össze.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködésben 2021-ben országos felmérést végzett, amely eredményeképpen 17 olyan magyar egyetemet azonosított, amelyek űrkutatási kompetenciával rendelkeznek. A 17 magyar egyetemnél azonosított kompetenciák alapján az egyetemek közösen határozták meg azt a 4 tudományterületet, amelyek magukban foglalják a műszaki tudományokat, a természettudományokat, az orvos- és egészségtudományokat, valamint a társadalomtudományokat.

 

Az egyetemek közötti példaértékű együttműködésnek köszönhetően a 2022/2023. tanévben interdiszciplináris űrtudományi továbbképzési programok indulnak. A szakirányú továbbképzési programokat a 2022. március 16-án megalakult UniSpace Magyarország Konzorcium tagjai dolgozták ki, amely szakmai partnerei a Külgazdasági és Külügyminisztérium, mint szakmai felügyelő és irányító szerv, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős szaktárcája, valamint a Miniszterelnökség, mint a konzorciumvezető Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartója.

 

További információ az UniSpace honlapján található:

https://unispace.hu/