A magyar kutatók a SpaceX kereskedelmi missziója keretében a korábbi, szintén a Nemzetközi Űrállomáson végzett COVID-19 gyógyszerkutatási kísérletük eredményeit validálják.

2021. december 21-én a floridai Kennedy Space Center-ből fellőtt szállítmány számos tudományos kísérlettel érkezett a Nemzetközi Űrállomásra. Az amerikai laboratóriumban többek között őssejtekhez, mesterséges retina előállításához, gyógyszerkutatáshoz és szintetikus tisztítószerek űrbeli stabilitásához kapcsolódó vizsgálatok kerülnek majd elvégzésre.

 

A magyar InnoStudio Zrt. és a Cyclolab kft. közös kísérletére az Európai Űrügynökség Columbus laborjában kerül sor. A kutatók japán és belga partnereik űrtechnológiai platformjait használják a vizsgálatokhoz, amelyek eredményeképpen olyan gyógyszerhatóanyagok kifejlesztése is lehetővé válhat mikrogravitációban, amelyek alkalmazását ez idáig - földi környezetben - stabilitási problémák gátolták.


Az eredmények a kutatók várakozásai szerint jelentős hatást gyakorolhatnak majd az űrben (pl. asztronauták részére) történő gyógyszergyártás tudományos és technológiai megalapozására, továbbá hasznosíthatók lesznek a földi gyógyszerfejlesztés bizonyos jelentőségű problémáinak újszerű megoldására is.

 

További információk:

https://innostudio.org/2021/12/16/drug-research-experiment-riding-24th-spacex-cargo-mission/

https://www.urvilag.hu/az_urallomas_es_az_usa/20211221_dragon_crs24