2023. március 7-én mutatták be a HUNOR Program négy űrhajósjelöltjét, akik közül a felkészülési folyamatot követően kikerül az az egy személy, aki a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén Magyarország második kutatóűrhajósaként végezhet tudományos munkát.

A HUNOR Magyar Űrhajós Program felhívására 2022. január 31-ig több mint 240 jelentkezés érkezett. A pályázatokat a Program szakemberei többek között az Európai Űrügynökséggel (ESA), valamint az amerikai Axiom Space vállalattal szoros együttműködésben, a nemzetközi szakmai követelmények szigorú figyelembe vételével vizsgálták meg. A jelentkezők körében számos szakterület képviseltette magát, továbbá fontos kiemelni, hogy 16%-uk nő volt.

A közel 12 hónapig tartó kiválasztási folyamat során a lista folyamatosan szűkült, ahogy a jelentkezőknek egyre több teszten és vizsgálaton kellett részt venniük. Mindebben jelentős szerepet vállalt többek között az ESA hamburgi tesztközpontja, a hazai Energiatudományi Kutatóközpont, a Semmelweis Egyetem, valamint a Magyar Honvédségkecskeméti 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisa. Tesztelték a jelentkezők szellemi teljesítőképességét és fizikai teherbírását. A külföldi és magyar szakértők munkája mellett a kecskeméti Gripen-pilóták szerepét is kell kiemelni, akik a gyorsulási terhelési vizsgálatok elvégzésében segítettek.. 2023. március 3-án a Program Irányító Testülete a kiválasztási folyamat lezárásaként felállította azt a négy főből álló listát, amelynek tagjai jelenleg Magyarország hivatásos űrhajós állományát alkotják.

A 2023. március 7-én tartott sajtótájékoztatón Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a négy űrhajósjelölt bemutatása történelmi pillanat a magyar űrkutatás, illetve tudományos élet tekintetében, amelyre fél évszázada nem volt példa. Prof. Dr. Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke méltatta a HUNOR Program tudományos részét, kiemelve a hazai intézmények kutatómunkáját, amelyek mind hozzájárulnak a Program sikeréhez. Magyari Gábor, a HUNOR Program repülésüzemi és képzési vezetője elmondta, hogy a HUNOR Programra jelentkezők szakmai képzettségének a vártnál is szélesebb spektruma bebizonyította, hogy a jövő űrhajósai közöttünk élnek, és a négy magyar űrhajósjelölt számára a világűr elérése immár nem csupán álom, hanem hivatás.

A beszédeket követően Dr. Ferencz Orsolya bemutatta a HUNOR Program négy űrhajósjelöltjét. Szakály András (40 éves, repülőgép-tervezőmérnök) kiemelte, hogy a HUNOR Programnak köszönhető tudományos potenciál hosszú távon nagymértékben segítheti a hazai szakemberek munkáját és kutatásait. Dr. Schlégl Ádám (33 éves, klinikai ortopédsebész) bízik abban, hogy a távgyógyítás területén olyan előrelépesek történnek, amelyeknek köszönhetően a világűrben végzett kutatómunka eredményeként még több emberi életet lehet megmenteni. Cserényi Gyula (33 éves, erősáramú villamosmérnök) értékelte a világűrben tartózkodás során felmerülő döntési helyzetek komolyságát, majd hozzátette, hogy számára az ad biztonságérzetet, ha senki nem ad olyan utasítást, amelyet ő maga nem hajtana végre. Kapu Tibor (31 éves, fejlesztőmérnök) elmondta, hogy a felkészülés során rengeteg megpróbáltatás vár még rájuk, azonban valamennyien készen állnak erre.

A HUNOR Program keretében a négy űrhajósjelölt egyike az ESA által is akkreditált űrhajósként csatlakozhat ahhoz a legénységhez, amely a SpaceX Dragon űrhajó fedélzetén jut fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), előreláthatólag 2024 végén vagy 2025 elején. A magyar űrhajós kutatómunkát fog végezni, amelyhez a különböző magyar űripari szereplők is hozzájárulnak kísérletek megtervezésével, valamint a végrehajtásukhoz szükséges berendezések biztosításával.