Az Űrhajósok Nemzetközi Szövetsége (ASE) Magyarországon tartott Kongresszusa keretében november 3-án tucatnyi országból félszáz űrhajós vett részt Budapesten, valamint négy vidéki városban szervezett rendezvényeken („Community Day”).

Budapesten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen találkozhattak az érdeklődők az űrhajósokkal. Az űrhajósok délelőtt az űrtevékenységben aktív intézmények képviselőivel találkoztak, délután pedig két „turnusban”, előbb egyetemisták, majd külön általános és középiskolások számára tartottak előadást. Az egyetemisták az amerikai Jan Davis Richardson beszámolóját hallgathatták meg, míg a fiatalabbaknak Julie Payette kanadai űrhajós számolt be a súlytalanságban szerzett tapasztalatairól. Ulrich Walter német űrhajós két magyar diák bevonásával mutatta be, miért nehezebb elérni űrhajóval a Marsot, mint a Holdat. Az űrhajós-diák találkozó a Magyar Asztronautikai Társaság szervezésében valósult meg, azon hét űrhajós, köztük Farkas Bertalan vett részt. Az űrhajósok hangsúlyozták, mennyire fontos, és milyen nagy lehetőség, hogy Magyarország űrhajósprogramot hirdetett meg.

További információk a BME-s programról az alábbi linken olvashatóak (további link).

 Szintén Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeumban a „Hold felfedezése” című kiállítás megnyitóján – a múzeum, a budapesti amerikai nagykövetség, és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésében – panelbeszélgetésen vett részt két amerikai űrhajós. Mike Fincke és Andrew Feustel megosztották az érdeklődő közönséggel a tapasztalataikat az emberes űrrepülés kihívásairól.

További információ és képek a rendezvényről az alábbi linken megtekinthető (további link).Debrecenben az Egyetem az űrhajós delegációt az intézmény vezetői fogadták. Az eseményen résztvevő hét űrhajós (1 francia, 1 szír, 5 amerikai) az egyetemi aulában megismerkedtek az Atommagkutató Intézet űrszektorhoz köthető kutatásairól, valamint egyetemi tanárok előadásait hallhatták a  Mars- és a Holdkutatási programokra vonatkozó legújabb tervekről, de megismerhették Debrecen ipari és üzleti potenciálját is. A délutáni programot a Campuson elhelyezkedő Agóra Tudományos Élményközpontban tartották, az eseményt teltházas panelbeszélgetés zárta.

További információk az alábbi sajtóhírben (link)Győrben összesen hét asztronautából álló delegációt (2 fő orosz, 1 fő német, illetve 4 fő amerikai) először a Városházán fogadta polgármester úr, majd a Széchenyi István Egyetem vezetői köszöntötték a vendégeket. A győri program az egyetemen folytatódott, ahol középiskolás diákok lehetőséget kaptak arra, hogy kérdezzenek az űrhajósoktól. Az asztronauták ezután megtekintették a SZESat Szakkollégium műholdas laborját.

További információk a győrti programról az alábbi sajtóhírben (link)

 Kecskeméten két helyszínen, a Neumann János Műszaki és Informatikai Karán, illetve az Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán összesen nyolc űrhajós (2 amerikai, 3 orosz, 1 osztrák, 1 román és 1 szlovák) vett részt a programon. A délelőtt során könnyűsúlyú szerkezeti anyagok és lézertechnológia az iparban témakörökben hallgattak előadásokat az űrhajósok a Campus területén, délután pedig a Repülőbázison folytatódott a szakmai program. A szakmai napot egy látványos dinamikus JAS-39 és MI-24 bemutató zárta.

További információk a kecskeméti programról az alábbi sajtóhírekben (link, link)

 


Miskolcon az Egyetem épülete adott otthont a rendezvénynek, amelyen három amerikai, egy orosz és egy svéd űrhajós vett részt. A vendégeket Miskolc polgármestere, majd a Miskolci Egyetem rektora köszöntötte, aki ismertette, hogy 2023 szeptemberétől az egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán megkezdődik az anyagmérnöki- és űrmérnöki képzés. A vendégek szakmai találkozó és kiállítás keretében ismerkedtek a Miskolci Egyetemen, valamint a város űripari cégeiben folyó K+F+I tevékenységekkel. A város legjelentősebb, nemzetközi elismertségnek örvendő űripari cége, az Admatis Kft. vezetői beszámoltak azokról a kutatási eredményekről, amelyeket nemzetközi projektek keretében valósítottak meg, bemutatva több világűrt megjárt.  A nyílt nap egy másfél órás interaktív közönségtalálkozóval zárult, amelyen űrhajósok iskolások, valamint az egyetem angol nyelvű képzésében részt vevő diákok kérdéseire válaszoltak, illetve beszéltek saját űrbéli élményeikről.

További információk és képek a látogatásról (link, link)

  

További részletek a Community Day programjairól az ASE Kongresszus honlapján: https://www.asebudapest2021.com/