A Visegrádi Csoport országainak kormányfői a soros magyar elnökség kezdeményezésére egyetértési megállapodást (Memorandum of Understanding) írtak alá 2021. december 13-ai budapesti találkozójuk során az űrkutatás és békés célú űrtevékenység terén zajló együttműködés fejlesztésére.

Az űrszektor dinamikusan növekvő szerepe szükségessé teszi, hogy a négy közép-európai állam e kutatásintenzív csúcságazat terén is szorosabban működjön együtt, ösztönözve gazdasági szereplőik, kutatóintézeteik és egyetemeik hatékonyabb közös munkáját az űrkutatásban és az űripari innovációban, továbbá álláspontjuk egyeztetését egyes nemzetközi szervezetek napirendjén lévő űrügyi kérdésekről. A V4 államok eltökéltek közös űrgazdasági és tudományos programok indítása, valamint a közép-európai régió láthatóságának és elismertségének növelése mellett.

Az elmúlt 3 év során már több sikeres V4 projekt megvalósult: az első közös V4-megjelenés a 2019-es budapesti ITU-konferencián; a lengyel V4 elnökség által szervezett online V4 űrügyi konferencia 2021 júniusában; V4 kerekasztalbeszélgetés a 2021 őszén Dubajban rendezett Világkiállítás Űrhetén; V4 Űripari Nap a csehországi Brünni Űrhét keretében; a műholdas földmegfigyelésről szóló V4-es online networking rendezvény 2021. decemberében.

A magyar V4-elnökség eltökélt abban, hogy a megállapodásban kinyilvánított kormányfői szándék alapján még szorosabbra fűzze a közép-európai űrügyi együttműködést.

További részletek a magyar V4 elnökség honlapján (link)

További információk a kormány oldaláról (link