43 évvel ezelőtt ezen a napon, 1980. május 26-án indult Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén a világűrbe. Az egész emberiség javát szolgáló cselekedetei máig inspirálják a feltörekvő nemzedék ambícióit az ismeretlen felfedezésére. Több mint negyven év elteltével egy honfitársunknak lehetősége nyílik Farkas Bertalan nyomdokaiba lépni.

A mai nap rendkívül fontos évfordulója a magyar tudomány, a magyar űripar és űrtevékenység fellendülésének. Ez a mérföldkő segített előmozdítani, hogy Magyarország számára elérhetővé váljon a jelen és a jövő kihívásokkal teli ágazata, a világűr lehetőségeinek és erőforrásainak még nagyobb mérvű hasznosítása a földi társadalmunk számára. Farkas Bertalan sikerei hozzájárultak a magyar fiatalok ösztönzéséhez, és jelenleg négy remek és elszánt fiatalember kiképzése zajlik, hogy tovább vihessék ezt a szellemiséget és képviseljék hazánkat a világűr porondján. Ez a nagy nap példa arra, hogy hazánk sikeresen elindította a HUNOR programot, melyben fontos szerepet vállal az első magyar űrhajós is.

Tisztelettel, és büszkeséggel nézünk fel Farkas Bertalan munkásságára, megköszönve az űrszektorban eddig elért sikereit, és remélve hogy a jövőbeli közös szakmai munka is eredményes lesz.