A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében– a GINOP-1.3.7-19-2020-00001 azonosítószámú, FIT FOR EXPORT című projekt részeként – október 18-án ingyenesen látogatható, kiemelt eseményként került sor a „Magyar vállalkozások a Föld körül” elnevezésű szakmai rendezvényre.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi  miniszter és Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a „Space and Defence” témakör átfogó kérdéseiben tartottak előadást. A további előadásokon és szakértői panelbeszélgetéseken keresztül a hazai vállalkozások tanácsokat kaptak arról, hogy milyen képességek szükségesek a nemzetközi piacra betöréshez, illetve megszerzett pozícióik erősítéséhez.

A rendezvényen előadást tartott többek között Solymosi János, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara Űripari és Védelmi Ipari Kollégiumának elnöke, a BHE Bonn Hungary alapító-tulajdonosa és Dr. Parragh Bianka, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara Űripari és Védelmi Ipari Kollégiumának társelnöke, a UniSpace programigazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori főtanácsadója is. Mindketten kiemelték a magas innovációs értékű, versenyképes tudás elsajátításának fontosságát, a Unispace programban résztvevő entitások és potenciális hallgatók előtt megnyíló lehetőségek – az űrkutatás fejlődése és az űrtechnológiák versenyének  élesedésével egyre inkább – szélesedő tárházát. 

A meghívott további előadók egy-egy szakterülettel kapcsolatos, specifikált tudást adtak át a hallgatóságnak. 

A rendezvény a GINOP-1.3.7-19-2020-00001 azonosítószámú FIT FOR EXPORT című projekt részeként, az Európai Unió támogatásával jött létre. A FIT FOR EXPORT című projekt konzorciumban valósul meg, melynek vezetője a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság.