A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára november másodikán a Magyar Érdemrend Középkeresztjét adta át Johann Dietrich Wörnernek.

Az ünnepélyes átadón Sztáray Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország Európai Űrügynökségben elért sikerei nagyban köszönhetők Wörner főigazgató vezetésének, a kisebb űrszektorral bíró tagállamok szempontjai iránti nyitottságának.

Hazánk 2015. évi csatlakozása óta megnégyszerezte ügynökségi befizetésének mértékét, ezen összegek ugyanis hatékonyan forgathatók vissza a magyar űrszektorba azzal, hogy magyar kutatóintézetek és űripari vállalatok sikerrel pályáznak és kapcsolódnak be európai űrkutatási projektekbe, programokba.

Jan Wörner korábbi főigazgató köszönőbeszédében megerősítette, hogy az Európai Űrügynökség abban érdekelt, hogy a tagállamok nemzeti kutatási és űripari kapacitásai fejlődjenek. Ennek fontos eszköze a földrajzi visszatérítés elve, azaz amely tagállam egy közös projekt költségeihez hozzájárul, annak arányában az adott ország fejlesztői és gyártói forrásokat hívhatnak le ezen tevékenységük finanszírozására.

Az Európai Űrügynökség korábbi vezetője budapesti látogatása során felszólalt a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (ASE) kongresszusán, illetve "United Space in Europe" címmel teltházas előadást tartott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a BME és az ELTE vezetői és hallgatói számára.