Az EU Tanács francia elnökségének meghívására 2022. február 16-án, Toulouse-ban tartottak informális ülést az EU Versenyképességi Tanácsának, valamint az Európai Űrügynökség (ESA) Tanácsának formációjában a két szervezet tagállamainak űrügyekért felelős kormányzati vezetői.

A tanácskozáson Magyarországot Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár képviselte, az esemény politikai súlyát erősítette Emmanuel Macron francia elnök hozzászólása is.

 

Magyar részről kiemelkedő motívumként jelent meg az európai űrszektor dinamikus fejlesztésének igénye, amelyet az ESA és EU közti harmonikus, kiegyensúlyozott együttműködés biztosíthat. 

 

Az EU-ülés elsősorban az Unió cselekvési függetlenségét érintő stratégiai és biztonsági kérdésekkel, leghangsúlyosabban az űrforgalom-irányítással, a Copernicus földmegfigyelési és egy tervezett műholdas kommunikációs programmal foglalkozott.

 

Sztáray Péter hangsúlyozta az EU-n túlmutató űr-forgalomiranyításhoz kapcsolódó technikai alapelvek és szabályozási környezet létrehozásának fontosságát, illetve a Copernicus program kiemelkedő szerepét az Unió űrtevékenységének portfóliójában. Az újonnan létrehozandó műholdas kommunikációs konstelláció vonatkozásában Magyarország tárgyalási nyitottságáról biztosította az EU Versenyképességi Tanács űrpolitikai formációjának tagjait. 

 

A miniszteri szintű ESA Tanács fő témája - a tavaly novemberi portugáliai miniszteri ESA Tanácshoz hasonlóan - az Ügynökség tevékenységének dinamizálására tervezett olyan „gyorsítók” és „ösztönzők” voltak, mint például az európai emberes űrrepülési program, amely a HUNOR magyar kutató-űrhajós projekt miatt Magyarország számára különösen fontos.

 

https://kormany.hu/hirek/sztaray-peter-az-unios-urugyi-tanacskozason