Az UniSpace program első tanévnyitója

Publikálva: 2022. szeptember 19.

Szeptember 17-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen került sor a hallgatók körében igen népszerű UniSpace szakirányú továbbképzési program első tanévnyitójára. A rendezvényen Dr. Deli Gergely, a konzorciumvezető Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Dr. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, a szakirányfelelős egyetemek vezetői, valamint Farkas Bertalan, első magyar űrhajós köszöntötték a hallgatókat.

A program a Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezésére és szakmai támogatásával jött létre, melynek keretében négy szakirányon többszörös túljelentkezés mellett közel százan kezdik most meg tanulmányaikat. Célunk az, hogy hazánk kurrens tudással és szemlélettel bíró szakemberekkel rendelkezzen az űrtevékenység tekintetében a gazdaság, a tudomány és az igazgatás területén is, akik képesek rendszerben gondolkozni és szűken vett szakterületük kontextusára is rálátnak, hiszen az űralapú infrastruktúrák, műholdrendszerek világunkban stratégiai fontosságúak. Földi életünket teszik jobbá, olcsóbbá, a változó külső tényezőkhöz való minél jobb alkalmazkodást segítik elő költséghatékony módon.

 

A műholdak a közlekedés, az ipar, a mezőgazdaság és számos más területen segítenek minket, segítségükkel követhetjük nyomon a megszaporodott erdőtüzeket, árvizeket, az időjárás jelenségeit. Az önkormányzatok a műholdak által biztosított adatok alapján tarthatják naprakészen ingatlan nyilvántartásaikat, az ingatlanok területén történt változásokat. A műemlékek védelmét, a turizmus szervezését is olcsóbbá, pontosabbá tehetik a műholdas földmegfigyelési információk. Életek múlhatnak továbbá azon, hogy a mentést végzők már a hívás alapján lokalizálni tudják a segítségkérőt. Az alkalmazások segítségével térképre kerülhet az is, hogy a közelünkben mely boltokban maradt meg féláron kapható gyorsan romló élelmiszer. A mindennapok során a klímaváltozás hatásainak kezelésében, a bűnüldözésben, a COVID járvány adta kihívásokkal való küzdelemben, valamint az energiabiztonság megteremtésében is támaszkodik az ország ezekre az űralapú infrastruktúrák által biztosított, költséghatékonyan rendelkezésre álló adatokra.

 

Az innovatív képzési program átfogó koordinációs munka eredményeképpen, tizenhét magyar egyetem közreműködésével jöhetett létre, és már most, az elindulás pillanatában nagyon jelentős a nemzetközi érdeklődés iránta. A programról a unispace.hu honlapon érhető el további információ. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerteágazó programjaival és kapcsolatrendszerével készséggel áll a terület iránt felhasználóként vagy vállalkozóként érdeklődő KKV-k, intézmények és más érdekeltek rendelkezésére.


Menü

Főoldal

Navigáció