Magyar vonatkozású hírek

Az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet 2023-tól átveszi a Tihanyi Geofizikai Obszervatórium kutatási és közfeladatainak ellátását

Publikálva: 2023. január 19.

A Tihanyi Geofizikai Obszervatórium (TGO) kutatási és közfeladatainak ellátását 2023. január 1-jétől az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI) veszi át. A jövőben így a soproni FI végzi a geomágneses tér változásainak folyamatos megfigyelését és a geomágnesesség és a Föld körüli térség mágnesezett plazmakörnyezetének vizsgálatát.

Tovább a teljes cikkre

Űrkutatási Egyetértési Megállapodást kötött a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Olasz Űrügynökség

Publikálva: 2022. december 9.

Magyarország és Olaszország békés célú együttműködésről állapodott meg az űrkutatás és az űrtevékenység területén. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Giorgio Saccocciaval, az Olasz Űrügynökség elnökével írt alá Egyetértési Megállapodást (MoU) december 7-én Rómában.

Tovább a teljes cikkre

Hazai KKV-k kitörési pontjai az űrszektorban – összefoglaló a 2022. október 18-án a „Fit for Export Projekt” keretében az Európai Unió támogatásával megszervezett szakmai rendezvényről

Publikálva: 2022. október 24.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében– a GINOP-1.3.7-19-2020-00001 azonosítószámú, FIT FOR EXPORT című projekt részeként – október 18-án ingyenesen látogatható, kiemelt eseményként került sor a „Magyar vállalkozások a Föld körül” elnevezésű szakmai rendezvényre.

Tovább a teljes cikkre

Jelentkezési lehetőség a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram 2023-as évfolyamába

Publikálva: 2022. október 13.

Október 15-ig lehet jelentkezni a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram 2023-as évfolyamába a www.mkoprogram.hu weboldalon!

Tovább a teljes cikkre

Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)

Publikálva: 2022. október 10.

A projekt fő célja egy olyan átfogó központi kormányzati képesség kialakítása, amely a közigazgatást, a szakigazgatási rendszereket, a privát szférát, a teljes magyar társadalmat releváns, részletes, könnyen hozzáférhető és naprakész földmegfigyelési adatokkal látja el.

Tovább a teljes cikkre

V4 űrügyi konferencia Budapesten

Publikálva: 2022. szeptember 27.

2022. szeptember 26-án V4 Space Day „Stronger in Space Together” elnevezésű űrügyi üzleti konferenciát rendezett a Külgazdasági és Külügyminisztérium a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség közreműködésével a budapesti Kongresszusi Központban, a Fit For Export tárgyú, GINOP 1.3.7-19-2020-00001 azonosítószámú projekt keretében, az Európai Unió támogatásával.

Tovább a teljes cikkre

Űrkutatási Egyetértési Megállapodást kötött a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Mexikói Űrügynökség

Publikálva: 2022. szeptember 23.

Magyarország és Mexikó békés célú együttműködésről állapodott meg az űrkutatás és az űrtevékenységek területén. A magyar külügyminiszter Marcelo Ebrarddal, a mexikói külügyminiszterrel írt alá Egyetértési Megállapodást (MoU) szeptember 22-én New York-ban.

Tovább a teljes cikkre

Az UniSpace program első tanévnyitója

Publikálva: 2022. szeptember 19.

Szeptember 17-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen került sor a hallgatók körében igen népszerű UniSpace szakirányú továbbképzési program első tanévnyitójára. A rendezvényen Dr. Deli Gergely, a konzorciumvezető Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Dr. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, a szakirányfelelős egyetemek vezetői, valamint Farkas Bertalan, első magyar űrhajós köszöntötték a hallgatókat.

Tovább a teljes cikkre

Magyarokkal bővült a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia tagsága

Publikálva: 2022. augusztus 24.

Az 1960-ban alapított párizsi székhelyű Nemzetközi Asztronautikai Akadémia rendes tagjává választotta Dr. Bacsárdi Lászlót, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) alelnökét, és Solymosi Jánost, a MANT korábbi elnökét.

Tovább a teljes cikkre

Farkas Bertalan űrhajós születésnapja

Publikálva: 2022. augusztus 2.

73 évvel ezelőtt, 1949. augusztus 2-án született nemzetünk első űrhajósa, Farkas Bertalan, aki 1980. május 26-án a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén indult tudományos küldetésére.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Navigáció