Kétoldalú együttműködési megállapodások

· 2023. január 30-án űrkutatási Egyetértési Megállapodást (MoU) kötöttünk Azerbajdzsán Digitális Fejlesztési és Közlekedési Minisztériumával

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jeyhun Bayramov, Azerbajdzsán külügyminisztere Egyetértési Megállapodást (MoU) írt alá Budapesten a békés célú űrtevékenységre vonatkozóan.

További részletek az alábbi linken.


· 2022. december 7-én űrkutatási Egyetértési Megállapodást (MoU) kötöttünk az Olasz Űrügynökséggel (ASI)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Giorgio Saccoccia az Olasz Űrügynökség elnöke Egyetértési Megállapodást (MoU) írt alá Rómában a békés célú űrtevékenységre vonatkozóan.

További részletek az alábbi linken.


· 2022. szeptember 22-én űrkutatási Egyetértési Megállapodást (MoU) kötöttünk a Mexikói Űrügynökséggel (AEM)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszterrel Egyetértési Megállapodást (MoU) írt alá New York-ban az ENSZ Közgyűlés margóján.

További részletek az alábbi linken.


· 2022. július 20-án űrkutatási Egyetértési Megállapodást (MoU) kötöttünk az amerikai Axiom Space vállalattal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban írt alá békés célú űrtevékenységre vonatkozó együttműködési megállapodást az Axiom Space elnökével (Michael Suffredini).

További részletek az alábbi linken.


· 2022. február 16-án űrkutatási Egyetértési Megállapodást (MoU) kötöttünk az Egyesült Arab Emírségek Mohammed Bin Rashid Űrközpontjával (MBRSC).

Dr. Ferencz Orsolya miniszteri biztos és Adnan Al Raisal a Mohammed Bin Rashid Űrközpont távérzékelésért felelős igazgatója Egyetértési Megállapodást (MoU) írt alá a békés célú űrtevékenységre vonatkozóan.

További részletek az alábbi linken.

·   2021. december 20-án űrkutatási Szándéknyilatkozatot (Declaration of Intent) írtunk alá a Türk Államok Szervezetének tagállamaival.

2021. december 20-án Bakuban rendezte meg a Türk Államok Szervezete első űrkutatással kapcsolatos konferenciáját, ahol a tagállamok és megfigyelő államok (köztük Magyarország) űrügynökségeinek képviselői Szándéknyilatkozatot írtak alá űrkutatási együttműködés kialakításáról.


· 2021. december 13-án a V4 országok miniszterelnökei űrkutatási Egyetértési Megállapodást (MoU) kötöttek.

Orbán Viktor miniszterelnök a V4 országok budapesti miniszterelnöki találkozójának margóján közös együttműködési megállapodást írt alá a cseh, a lengyel és a szlovák miniszterelnökkel a regionális együttműködés erősítéséről az űrtevékenység területén.

További részletek az alábbi linken.


·  2021. november 16-án stratégiai partnerségi megállapodás kötöttünk a Thales Alenia Space vállalattal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Thales Alenia Space  elnök-vezérigazgatójával (Hervé Derrey) az űripari vállalat Cannes-i székhelyén tett látogatása keretében írta alá a stratégiai partnerségi megállapodást.  

További részletek az alábbi linken.


· 2021. október 11-én űrkutatási Egyetértési Megállapodást (MoU) kötöttünk az Egyiptomi Űrügynökséggel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel írta alá a KKM és az Egyiptomi Űrügynökség között kötött MoU-t. 

További részletek az alábbi linken


· 2021. szeptember 14-én űrkutatási Egyetértési Megállapodást (MoU) kötöttünk Finnország Gazdasági és Munkaügyi Minisztériumával.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ilona Lundströmmel, a finn Gazdasági és Munkaügyi Minisztérium Innovációs és Vállalkozásfejlesztési részlegének igazgatójával Egyetértési Megállapodást (MoU) írt alá.

További részletek az alábbi linken

 

· 2021. július 13-án űrkutatási Egyetértési Megállapodást kötöttünk a Dél-Afrikai Köztársaság Űrügynökségével.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nevében Sztáray Péter államtitkár írta alá virtuális formában a megállapodást Valanathan Munsami-val, a Dél-Afrikai Űrügynökség (SANSA) főigazgatójával. További részletek az alábbi linken.

 

· 2020. szeptember 15-án űrkutatási Egyetértési Megállapodást (MoU) kötöttünk az amerikai Virgin Galactic Holding-al

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Egyetértési Megállapodást (MoU) írt alá Washingtonban Michelle Kley-el az amerikai Virgin Galactic Holding ügyvezető alelnökével.

 

· 2020. július 23-án űrkutatási Egyetértési Megállapodást (MoU) kötöttünk a Portugál Köztársaság Tudományos, Technológiai és Felsőoktatási Minisztériumával.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Manuel Heitor tudományos, technológiai és felsőoktatásért felelős miniszterrel Egyetértési Megállapodást (MoU) írt alá Lisszabonban.

 

· 2020. július 21-én űrkutatási Egyetértési Megállapodás (MoU) kötöttünk a Francia Nemzeti Űrkutatási Központtal (CNES)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jean-Yves Le Gall-al a Francia Űrkutatási Iroda (CNES) elnökével Egyetértési Megállapodást írt alá a békés célú űrtevékenységre vonatkozóan.

 

· 2020. július 20-án űrkutatási Együttműködési Szándéknyilatkozatot kötöttünk Izrael Állam Tudományos és Technológiai Minisztériumával

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Izhar Shay izraeli tudomány és technológiaügyi miniszterrel együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a békés célú űrtevékenységre vonatkozóan.

 

· 2020. február 6-án űrkutatási Egyetértési Megállapodást (MoU) kötöttünk a Szingapúri Űripari Szövetséggel, Délkelet-Ázsia legnagyobb űripari konferenciáján a GSTC-n.

Szingapúrban magyar részről a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Ferencz Orsolya miniszteri biztos, az SSTA részéről Jonathan Hung elnök az űrtevékenység területén megvalósítandó együttműködésről szóló Egyetértési Megállapodást (MoU) írt alá. A megállapodás kiterjed a földmegfigyelés és a klímaváltozás vizsgálata, a kutatás-fejlesztés, a robotalapú űrfelfedezés, valamint az űrtávközlési berendezések fejlesztése és exportja területeire.

 

· 2019. november 7-én űrkutatási Egyetértési Megállapodást (MoU) kötöttünk a Török Köztársaság Ipari és Technológiai Minisztériumával a magyar - török stratégiai tanácsülés margóján.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Mustafa Varank török technológiai- és innovációs miniszterrel Egyetértési Megállapodást (MoU) írt alá a békés célú űrtevékenységre vonatkozóan a magyar- török stratégiai tanácsülés margóján.

 

· 2019. október 8-án űrkutatási Egyetértési Megállapodást (MoU) kötöttünk a Brazil Köztársaság Tudományos, Technológiai és Innovációs Minisztériumával.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Marcos Pontes brazil tudományos, technológiai- és innovációs miniszterrel Brazíliavárosban Egyetértési Megállapodást (MoU) írt alá a békés célú űrtevékenységre vonatkozóan a két ország GVB (gazdasági vegyesbizottság) ülésének margóján.

Menü

Főoldal

Navigáció