Találkozó a magyar űrhajós-jelöltekkel a minisztériumban

Publikálva: 2022. május 16.

A következő magyar űrhajós személyének kiválasztására kiírt pályázatra január végéig több mint 240 jelentkezés érkezett. Február folyamán közülük százan vehettek részt egy online alkalmassági felmérésen. Az eredmények alapján közel ötven pályázó kapott meghívást az ESA hamburgi tesztközpontjába.

Az Európai Űrügynökség (ESA) által végzett kompetenciafelmérést követően a HUNOR űrhajós-jelöltek közül huszonhatan jutottak tovább a következő fázisba, melynek során összetett egészségügyi vizsgálatok (fizikai és pszichológiai) várnak a jelentkezőkre május végén – június elején az ESA németországi tesztközpontjában. Ezzel párhuzamosan, június második felében a magyar szakemberek is lefolytatják a szükséges szűrővizsgálatokat, mellyel egyre közelebb kerül a következő magyar űrhajós személyének kiválasztása.

Mielőtt a HUNOR űrhajós-jelöltek ismét útra kelnének, hogy részt vegyenek az ESA vizsgálatain, Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár és Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Külgazdasági és Külügyminisztériumban látta vendégül a legutóbbi kiválasztási fordulón sikeresen továbbjutott pályázókat.

Sztáray Péter az eseményen kiemelte, hogy bár elsőre merész lépésnek tűnhetett a következő magyar űrhajós küldetés bejelentése, a megvalósításáról szóló döntés mögött azonban alapos és megfontolt szakmai előkészítés áll, mely a nyilvánvaló tudományos és gazdasági eredményekre, a tudomány népszerűsítésének társadalmi hasznára épít. Hangsúlyozta: ”Meggyőződésem, hogy a meghirdetett magyar űrhajós küldetés – a négy évtizeddel ezelőtti programhoz hasonlóan – az egész országot inspirálni fogja az űrkutatás és a szélesebb értelemben vett űrtevékenység megismerésére. Kimondottan fontos, hogy a mai fiatalabb nemzedékek, akik számára már mindennapi tapasztalat az űrtechnológián alapuló földi alkalmazások használata (mint például a műholdas navigáció, vagy a kommunikációs eszközök), mélyebb betekintést nyerhessenek az űrkutatás fantasztikus világába.”

Dr. Ferencz Orsolya hozzátette, hogy a következő magyar űrhajós csak fizikai értelemben érkezik „légüres térbe”, hiszen a program nagyon erős tudományos alapokon nyugszik, egy erős és nagy potenciállal bíró űrszektorral a háta mögött, ambiciózus, de reális célokkal. „Egyelőre nem tudjuk ki lesz a következő magyar űrhajós, de büszkék lehetünk valamennyi pályázóra, akik az eddigi megmérettetéseken is átlagon felül teljesítettek.”

A jelentkezőknek alkalmuk nyílt személyesen találkozni Farkas Bertalan első magyar űrhajóssal is, aki üdvözölte, hogy ennyi lelkes és felkészült fiatal vállalkozott arra, hogy nekivág az űrhajóssá válás rendkívül nehéz és kihívásokkal teli folyamatának.

Fényképek a rendezvényről az alábbi oldalon.

Menü

Főoldal

Navigáció