Feltörekvő űrnemzetek űrstratégiái – a Massachusetts Institute of Technology magyar fókuszú előadásai

Publikálva: 2022. január 24.

Space Programs in Emerging Nations címmel hirdet két napos előadás-sorozatot a Massachusetts Institute of Technology (MIT) január 27 és 28 között. Az előadások a rendszerarchitektúra és az űrpolitika szemszögéből vizsgálja az űrstratégia-alkotás kihívásait, valamint áttekintik a magyar űrhajós programot, a HUNOR-t (Hungarian to Orbit).

A január 27-i előadás keretében Erkel Dániel, az MIT Repülési és Űrhajózási Tanszékének magyar kutatója, valamint Dr. Biran Weeden, a Secure World Foundation programtervezési igazgatója, a nemzeti űrstratégiák kidolgozása során felmerülő azon kihívásokat és lehetőségeket vitatják meg, melyekkel az új űrszereplők és a feltörekvő űrhajózó nemzetek elkerülhetetlenül szembe találják magukat. A panel rendszerszemléleti módszerek, és szerteágazó esettanulmányok prizmáján keresztül vizsgálja, hogy Magyarország és más hasonlóan a feltörekvő űrnemzetek soraiba tartozó országok miként dolgozták ki űrstratégiáikat a közelmúltban.

Január 28-án az előadás középpontjában Magyarország űrhajósprogramja, a HUNOR áll. Jeffrey Alan Hoffman, az MIT  Human Systems Laboratory igazgatója, korábbi NASA asztronauta (aki az Association of Space Explorers nemzetközi űrhajós szervezet 2021. novemberi budapesti Kongresszusa során járt Magyarországon), az űrhajósok jelenlegi és jövőbeli szerepéről értekezik. Az előadás folyamán Erkel Dániellel olyan kérdésekre keresik majd a választ, mint az emberes űrrepülés előnyei egy új űrkorszakban, mik lehetnek egy űrhajósprogram kiemelkedő hozadéka, valamint, hogy hol is tartunk pontosan ebben a kiélezett versenyben.


Az hibrid formátumú előadáson való részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött, melyre a https://tinyurl.com/EmergingSpace weboladon van lehetőség. 

További részletek a csatolt pdf dokumentumban.

Menü

Főoldal

Navigáció