A KKM és az ITM 16 egyetemmel írt alá konzorciumi szerződést űrkutatási szakirányú továbbképzés létrehozására

Publikálva: 2022. március 16.

Magyarország Űrstratégiájával összhangban, az űrkutatásért felelős Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezésére, koordinálva a felsőoktatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériummal, illetve a Miniszterelnökséggel, közös szakirányú továbbképzést hoz létre a hazai űrkutatáshoz és űrtechnológiához kapcsolódó kompetenciával rendelkező tizenhat magyar egyetem.

A kezdeményezésben részt vevő egyetemek együttműködésének jogi keretet adó konzorciumi szerződést ünnepélyes keretek között 2022. március 16-án írták alá a résztvevő intézmények vezetői a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

(Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, Dunaújvárosi Egyetem, Eszterházy Károly Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Neumann János Egyetem, Óbudai Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Soproni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem.) További egyetemek is jelezték későbbi csatlakozási szándékukat.

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Magyarország tavaly elfogadott Űrstratégiája alapján fejlődési pályára állt a magyar űrszektor többek közt olyan zászlóshajó-projektekkel, mint a HUNOR kutató-űrhajós küldetés és magyar műholdprogram. A Stratégia sikeres megvalósításához jól képzett szakemberekre van szükség, ezért örömteli az egyetemek most kezdődő együttműködése. 

Bódis József ITM államtitkár üdvözölte az egyetemi vezetők nyitottságát az intézményesített szakmai együttműködésre. A nemzetközi színtéren is egyedülálló „UniSpace” kezdeményezés keretében 2022. szeptemberében először magyar, majd angol nyelven induló három szemeszteres képzés négy fő tudományterületre fókuszál: az élő természettudományokra, az élettelen természettudományokra, a műszaki- és informatikai tudományokra, valamint a társadalomtudományokra.

Deli Gergely, a Konzorcium vezetését vállaló Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora elmondta, a képzés végén a hallgatók mind a tizenhat egyetem által aláírt diplomát kapnak, melyek tudásuk legjavával járulnak hozzá a XXI. század által támasztott követelményeknek megfelelni képes szakemberek képzéséhez, úttörő vállalkozásukkal mintát adva más hazai szektorok számára is. Olyan interdiszciplináris szemléletű és tudású szakemberek képzését tűzték ki célul a társult egyetemek, akik képesek rendszerben gondolkozni és szűken vett szakterületük környezetére is rálátnak. Piacképes űr-vonatkozású tudásuk alkalmassá teszi őket, hogy helyt álljanak a gazdaság, a tudomány vagy az igazgatás területén.

MTI hír a rendezvényről: https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/03/16/az-urszektorhoz-kotheto-szakiranyu-tovabbkepzes-indul-16-egyetem-egyuttmukodeseben

Menü

Főoldal

Navigáció