Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár elismerte Dél-Afrika kiemelkedő szerepét az űrkutatásban és kiemelte, hogy ez az első KKM egyetértési megállapodás afrikai űrügynökséggel.

Jelen megállapodás kiterjed az űridőjárás kutatására, közös műszer- és műholdfejlesztésre, a műholdvevő állomások jövőbeli használatára, illetve a földmegfigyelés és az űripar területén történő együttműködésre. A biztonságpolitikáért felelős államtitkár reményét fejezte ki arra, hogy a beazonosított együttműködési területeken a pandémia csillapodásával mihamarabb megkezdődhet a kutatók és űripari szereplők közti munka.

Dr. Valanathan Munsami, a Dél-afrikai Űrügynökség (SANSA) vezérigazgatója hangsúlyozta az űrkutatás globális jelentőségét, és Dél-Afrika kiemelkedő szerepét az afrikai földrészen. Az űrtevékenység hozzájárul a globális fenntartható fejlődési célok megvalósításához is.  

A magyar kormány szerint az űrkutatás stratégiai jelentőséggel bír a COVID-járvány okozta gazdasági visszaesés mérséklésében, így beemelte az űripart a Gazdaságvédelmi Akciótervbe, a jövő iparágai közé. Magyarország megnégyszerezte befizetését az Európai Űrügynökségbe az elmúlt hat évben, amely visszaforgatva jelentősen hozzájárul a magyar űrkutatás és űripar növekedéséhez.

Dél-Afrika a Föld körüli térség vizsgálata és az űridőjárási események hatásainak tanulmányozása szempontjából igen fontos, mert a Magyarországról kiinduló mágneses erővonalak másik végén helyezkedik el, vagyis a két országból ugyanazok az erővonalak mérhetők, ami egyedülálló kutatási lehetőségeket rejt magában. Magyarország és Dél-Afrika is rendelkezik a kutatáshoz szükséges infrastruktúrával és mérőállomás hálózattal, ami tovább emeli a magas szintű tudományos együttműködés lehetőségét és jelentőségét.