A Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, Dr. Ferencz Orsolya 2021. október 28-án bejelentette, hogy a mai nappal megkezdődik az új magyar űrhajós kiválasztásának folyamata.

Az eseményen Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, az első magyar űrhajós mérföldkőnek nevezte az újabb magyar emberes űrrepülésről született döntést, és minden érdeklődő fiatalt buzdított a jelentkezésre .

A kiválasztásara kerültő űrhajós küldetésének fő célja, hogy az évtized közepére tervezett űrrepülés során magyar egyetemek, tudományos kutatóintézetek és vállalkozások által fejlesztett kísérleteket végezzen és eszközöket teszteljen mikrogravitációs környezetben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

A HUNOR - Hungarian to Orbit névre keresztelt, történelmi jelentőségű küldetéshez olyan elhivatott, öntudatos és kiegyensúlyozott személyiséggel rendelkező jelöltek jelentkezését várjuk, akik stresszhelyzetben is jó ítélő- és döntési képességgel rendelkeznek, találékonyak és képesek csapatban dolgozni. A jelentkezési feltételek meghatározásánál a nemzetközi szabványok figyelembe vétele mellett elsődleges szempont volt, hogy minél szélesebb körben nyíljon lehetőség űrhajósnak pályázni. Valljuk, hogy bárki, akinek megfelelő az egészségi állapota, szellemileg és fizikailag is felkészült a feladat ellátására, az eséllyel pályázhat űrhajósnak.

A kiválasztási folyamat az Európai Űrügynökséggel együttműködve, az ESA űrhajós politikájával (Astronaut Policy) összhangban zajlik majd, melynek során alapos fizikai és pszichológiai vizsgálatok, valamint szakmai felmérések várnak a jelentkezőkre. 

A pályázók 2022. január 31-ig adhatják be jelentkezésüket kizárólag elektronikus úton a hunor.gov.hu oldalon keresztül elérhető on-line jelentkezési lap kitöltésével.

Az ESA együttműködésnek köszönhetően azok a magyar jelöltek, akik korábban már jelentkeztek az ESA űrhajós válogatására és azon továbbjutottak, szintén részesei lesznek a magyar űrhajós válogatásnak.

Az űrhajós kiválasztással párhuzamosan a minisztérium felhívást fog közzétenni a világűrben emberi közreműködéssel végrehajtható kísérletekre és űreszközök tesztelésére vonatkozóan. A pályázatra olyan kutatóműhelyek és cégek jelentkezését várjuk, akik akár a közelgő emberes űrrepülés, akár egy későbbi küldetés során készek és képesek kísérleteket illetve műszereket küldeni a világűrbe és erre vonatkozóan kidolgozott projekttervet nyújtanak be. A felhívás részletei hamarosan a space.kormany.hu oldalon lesznek majd elérhetők.

Az emberes űrrepüléssel összefüggő további örvendetes hír, hogy november 1. és 5. között Magyarország lesz a házigazdája a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association of Space Explorers – ASE) éves Kongresszusának. A kormány támogatásával Magyarországra hozott rangos esemény alkalmat nyújt arra is, hogy a most bejelentett magyar űrhajós programról tájékoztassuk az asztronauták széles körét, emellett pedig a rendezvény reményeink szerint hozzájárul az űrkutatás iránti hazai érdeklődés erősítéséhez, különös tekintettel a fiatalabb generációk körében.

Az ASE Kongresszus beharangozása mellett Ferencz Orsolya a sajtótájékoztató keretében bemutatta a „Magyarország és a világűr - Szerepünk a világ űrtevékenységében” című kötetet is, amely a középiskolás korosztályt megcélozva mutatja be hazánk eredményeit az űrkutatás területén. A könyv a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) szakmai közreműködésével és szerkesztésében készült, és az MCC Press bocsátotta kiadásra. A kiadvány létrehozását a KKM támogatta és a tárca finanszírozásával több ezer oktatási intézmény könyvtárába jut el egy-egy példány, beleértve a határon túli iskolákat is.