Legkésőbb 2025-ben ismét lesz magyar űrhajós – jelentette be a közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a videóüzenetben közölte, hogy az űrutazás kutatási célokat fog szolgálni. Az űrhajós amerikai együttműködéssel fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra, ahol magyar fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérleteket – tette hozzá.

A telekommunikációs, földmegfigyelési, sugárzásmérő berendezéseket az űripar-fejlesztési programban együttműködő belföldi vállalatok és egyetemek alkotják meg. A résztvevők a miniszter szerint jelentős tudást és tapasztalatot halmoztak föl, a magyar űripar ennek ellenére – mint fogalmazott – mostanáig méltatlanul kevés figyelmet kapott.

Szijjártó Péter szerint azért is indokolt ezen változtatni, mert a magyar gazdaság sikeréhez meg kell erősíteni a magas hozzáadott értéket előállító iparágakat, különösen azokat, amelyeknek már van jelentős belföldi tevékenységük.

Az űripar lendületet adhat a növekedésnek, eredményeit ezért a kormány az iparfejlesztés szolgálatába akarja állítani – mondta a tárcavezető.

(mti)

A bejelentésről szóló videó megtekinthető: https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/502649177494764/

A kormányhatározat a Magyar Közlöny 2021. július 30-i számának 51. oldalán jelent meg, amely az alábbi linken olvasható. Az űrhajós kormányhatározat konkrét szövege a kapcsolódó anyagok között is hozzáférhető.