Űrkutatási Együttműködési Megállapodást kötött a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Axiom Space vállalat

Publikálva: 2022. július 21.

A megállapodás az emberes űrrepülés terén már meglévő kapcsolataink továbbfejlesztése, valamint az űrkutatás és technológiafejlesztés lehetőségeinek előmozdítása érdekében született 2022. július 20-án, Washingtonban.

A megállapodás (Memorandum of Understanding) fő célja Magyarország űrhajósprogramjának (Hungarian to Orbit - HUNOR) előmozdítása mellett, hogy keretet adjon egy széles körű együttműködésnek és a közös fejlesztéseknek az Axiom Space és Magyarország között. Ez a partnerség fontos befektetés, amely erősíti Magyarország űrkutatási és technológiai fejlesztések előmozdítását célzó törekvéseit, a magyar űrszektor kapacitásait, űrkutatási örökségét, és nem utolsó sorban kiaknázható lehetőségeit.

Az űripar döntő szerepet fog játszani a gazdaság fejlődésében, ezért Magyarország elkötelezett, hogy ebbe a csúcstechnológiai és tudásalapú ágazatba fektessen. Az első magyar kormányzati űrstratégia tavalyi elfogadása jelzi hazánk elkötelezettségét a világűrben való részvétel és jelenlét bővítése iránt.

Az aláírással kapcsolatos képek megtekinthetőek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldalán az alábbi linken.

Az megállapodásról az Axiom Space által közzétett angol nyelvű sajtóanyag a következő linken érhető el.

 

Menü

Főoldal

Navigáció