NASA szakértők és az Apollo 17 küldetésen gyűjtött holdkőzet a Minisztériumban

Publikálva: 2022. május 25.

Dr. Ferencz Orsolya miniszteri biztos 2022. május 25-én a Külgazdasági és Külügyminisztériumban fogadta a NASA képviselőit, akik a találkozó során bemutatták Kjell Lindgren amerikai űrhajósnak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről a magyar nép számára küldött üdvözlő videóját.

A tárgyalás alkalmával a National Aeronautics and Space Administration szakértői bemutatták a tavaly a Magyar Természettudományi Múzeumban is kiállított 70215,41-es számú holdkőzetet, valamint átadtak egy korábbi küldetéssel a világűrben járt magyar zászlót egy Budapestről készült műholdfelvétel kíséretében.  Emellett bemutatták Kjell Lindgren amerikai űrhajósnak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről a magyar néphez intézett üdvözlő videóját, amely az alábbi linken megtekinthető:

Az egyeztetőn Ferencz Orsolya méltatta a HUNOR magyar kutató-űrhajós programban partnerséget nyújtó amerikai Axiom Space vállalattal folyó együttműködésünket, illetve tájékozódott a közelmúltban végrehajtott AX-1 űrrepülés NASA-s tapasztalatairól a Nemzetközi Űrállomáson.

A tárgyalópartnerek nem csak a tudományos együttműködésre mutattak nagyfokú nyitottságot, de a magyar iskolások és egyetemi hallgatók ismeretei bővítésének támogatására is, hangsúlyozva, hogy ők az „Artemis-generáció”, általuk veti majd meg az emberiség a lábát a Holdon, illetve lép a Marsra. A tervezett együttműködéshez fontos alapot kínál az idén márciusban 16 magyar egyetem által aláírt UNISPACE konzorciumi szerződés, melynek keretében hamarosan poszt-graduális űrkutatási szakirányú továbbképzés is indul hazánkban.


Menü

Főoldal

Navigáció